Het is noodweer in de Franse Alpen en ik zit er midden in

Gepubliceerd op zaterdag 27 juli 2019 in Grandes Alpes 2019

Het is de krantenlezer of regelmatige tv-kijker vast niet ontgaan dat vrijdag de etappe van de Tour de France vroegtijdig is beëindigd en dat die van zaterdag flink is ingekort. Extreem noodweer is de reden. Wegen waar ik vorige week nog onder een stralende zon overheen ben gefietst, liggen nu namelijk letterlijk in puin door regen en modder. De veiligheid van de renners kan niet langer gewaarborgd worden door de organisatie, hoe sneu het besluit ook. Ikzelf ben in mijn expeditie op de Route des Grandes Alpes echter organisatie én renner. Een dubbele pet, maar niet in dubio.

Voor de zaterdag waarop mijn twaalfde etappe gepland staat, wordt regen verwacht. Heel veel regen en onweer. In de ochtend lijkt het nog droog te blijven dus ik zit al weer vroeg aan het ontbijt, om vervolgens om acht uur de trappers voor het eerst rond te laten gaan. Op het programma in ieder geval de Col de la Cayolle (officiële route) en volgens mijn planning in principe ook nog Valberg en de Col de Couillole. Vanaf daar zien we dan wel weer verder.

Het is inderdaad droog bij vertrek, maar in de eerste tien kilometer tussen Jausiers en Barcelonette merk ik al wel dat het aanzienlijk frisser is dan de dagen hiervoor. Toch schijnt het zonnetje tussen de wolken nog lekker als ik aan de Col de la Cayolle begin, een heerlijke loper in een door een rivier uitgesneden kloof. Ik heb het tempo er goed inzitten maar hoor dat het achter me al begint te rommelen in de lucht. Dat is eerder dan verwacht en het stemt me toch wel angstig, want onweer is wel het laatste wat je wilt bovenop een berg.

Als ik achter me kijk zie ik de lucht ook in razend tempo donker worden. Het is nog droog maar dat kan onmogelijk nog lang duren. Klinkt zwaar, maar er gaat een soort overlevingsmechanisme bij me aan. Ik trap mijn fiets harder tegen de berg op dan dat ik ooit eerder omhoog ben gegaan en het doet niet eens zeer. Droog bereik ik de top, maar bij het maken van de foto begint het te druppelen. Wegwezen hier.

De druppels komen helaas van de andere kant van de Cayolle, juist de kant die ik moet afdalen. Het is koud aan handen en door opspattend water ook al gauw aan de voeten. Het enige dat ik kan doen is blijven fietsen richting Guillaumes, omdat ook de rommel in de lucht is overgegaan in voorzichtig onweer. Op het wegdek verschijnen kleine riviertjes van water en er ligt al duidelijk meer puin en gesteente dan normaal. De natuur is echt goed aan het huishouden in de Alpen en het bevalt me voor geen meter. Hoe erg de situatie gaat worden weet ik niet, maar ik heb de beelden uit de Tour gezien en weet dat ik dat niet wil. Ik wil hier weg!

Als organisator van mijn Route des Grandes Alpes heb ik dan al besloten voor de veiligheid van de renner. Geen Valberg en Couillole op zaterdag, geen Bonette op zondag (terug naar het noorden) en Larche en Lombarda op maandag. Ik heb speling in mijn routeboek en besluit dat de koers vanaf hier min of meer rechtstreeks naar zee gaat. Ik moet uiteindelijk drie extra cols skippen in deze expeditie, maar veiligheid gaat voor ambitie. Guillaumes wordt dan ook de slaapplaats voor zaterdag en dan kijken we zondag verder. Maar kennelijk zijn hier meer mensen op zoek naar een hotelkamer, want alles zit vol. Het regent alleen nog maar harder en voorzichtig onweer is overgegaan in keiharde donder en bliksem. Ik zit vast!

Tegen een uurtje of twee, als het onweer even lijkt te gaan liggen maar het water nog steeds met emmers uit de lucht komt, stap ik opnieuw op de fiets en zet koers richting Valberg. Ik ben enigszins opgewarmd in een barretje en heb daar goed gegeten en dat heeft duidelijk effect op de benen. Die willen gelukkig nog wel vooruit. Na zes kilometer informeer ik bij het volgende hotel, maar ook die zit vol. Nu weet ik zeker dat ik nog een flink eind moet doortrappen en dus reserveer ik een hotel op vijftien kilometer vanaf daar, voorbij Valberg nog. Ik ben zeiknat als ik om vier uur over ben in Beuil, maar erg blij dat ik een kamer heb. Mijn kleren was ik in de badkuip met wat hotelshampoo, dan ruiken ze morgen in ieder geval weer fris. Voor even, want er komt meer regen!

Afgestreepte cols

27 Jul 2019
Col de la Cayolle
2.327m
27 Jul 2019
Valberg
1.673m
Col de la Cayolle, Valberg - Route des Grandes Alpes Etape 12zaterdag 27 juli 2019 om 08:06
Afstand91.44 km
Hoogteverschil2.080 m
Tijd5u 03m
Kudos43