Welke wielrenner wordt ook wel de Das genoemd?

Gepubliceerd op zondag 6 december 2015
Welke wielrenner wordt ook wel De Das genoemd? Voor een oranje triviant.

Welke wielrenner wordt ook wel De Das genoemd? Voor een oranje triviant. Het is de klassieke vraag die in geen enkele wielerquiz zou mogen ontbreken. En dus ontbrak die ook niet in de quiz die ik met twee kompanen presenteerde, zo'n twee weken geleden in het clubhuis van mijn plaatselijke wielervereniging CRT Raalte. Antwoord: Bernard Hinault.

De Das dus. Deze wielervraag werd beroemd in Nederland toen hij voorkwam in een tv-commercial van Amstel. In een reclame die deel uitmaakte van de reeks van de drie vrienden (de dikke, de kleine en die met dat spleetje tussen de tanden) werd deze vraag gesteld als onderdeel van het Triviant-spel. Als beslissende oranje Triviant-vraag 'welke voetballer wordt ook wel De Kromme genoemd' op het kaartje staat, wordt snel overgeschakeld op plan B en vliegt de 'De Das'-vraag over tafel. Het antwoord wordt niet genoemd, heel Nederland achterlatend met die ene vraag. De clou? Een makkelijkere wielervraag dan de 'De Das'-vraag bestaat niet. Toen niet en nu niet!

En toch zijn er dus genoeg mensen en zelfs wielerliefhebbers die het antwoord op die vraag schuldig moeten blijven. Zo bleek ook twee weken geleden bij het nakijken van de antwoordformulieren in het clubhuis van CRT Raalte. Opnieuw gingen er een aantal de mist in en stond er geen Bernard Hinault op het papier. Voldoende stof tot analyse dus later die avond. Het schetst de sfeer van die avond! De winnaar van de quiz wordt nog niet onthuld, die eer is weggelegd aan de heren van Roalter Wind, waarvan de nieuwe editie kort voor kerst verschijnt.

Zij deden zelf overigens mee en eindigden - om met voetbaltermen te spreken - in het linker rijtje. Dank voor de foto!