Belangrijke vraag: Is de Col de Tourmalet al open?

Gepubliceerd op vrijdag 27 mei 2016 in Transpyreneeën 2016

Met toenemende interesse ben ik afgelopen weken, zoniet maanden, op zoek geweest naar informatie over 'Etat de cols'. Volstrekt belachelijk natuurlijk om halverwege maart welhaast wanhopig te zoeken of de Col de Tourmalet wel open of ouvert is. Toch gedaan en telkens werd ik bevestigd in mijn vermoeden: Fermé! Gesloten. Sneeuw. Op zich vrij logisch voor een wintersportgebied.

Halverwege mei begon ik echter toch wat zenuwachtig te worden, want het bordje 'Fermé' was toen nog steeds niet vervangen door de beroemde groene variant met daarop 'Ouvert'. Overal in Europa was de déneigement al in gang gezet, maar de Col de Tourmalet bleef gesloten. En waarom is dat zo belangrijk? Nou, als je van west naar oost fietst in de Pyreneeën kun je meerdere routes volgen, maar de weg over de Tourmalet móet je haast over. Natuurlijk kun je er omheen, maar dat is op de fiets echt makkelijker gezegd dan gedaan. Veel belangrijker echter is het feit dat de Tourmalet op nummer één van mijn bucketlist staat. Ik kan mij geen eerste fietservaring in de Pyreneeën voorstellen zonder dat deze bergpas daar deel van uitmaakt.

De vraag of de Col de Tourmalet al open is, was afgelopen periode dus de belangrijkste die ik had. Het was dan ook een hele opluchting toen halverwege mei het verlossende nieuws in tweets van meerdere Franse locals bekend werd gemaakt: OUVERT! Dat de Col d'Aubisque en bijvoorbeeld de Col de la Core nog gesloten waren, nam ik op dat moment maar voor lief. Mijn enige berg van de buitenste buitencategorie was geopend, en dat vreugdedansje liet ik mij niet afpakken.

Ik had me overigens minder druk kunnen maken, want in de regel genomen opent de Tourmalet haar buitenseizoen in de eerste week van juni. Tijdens een speciale fietstocht wordt dat ieder jaar gevierd met de terugplaatsing van de 'Géant'. Dat is het gigantische monument of standbeeld op de top. Jammer dat ik niet kan deelnemen aan die tocht, maar blij ben ik dat de 'Géant' straks gewoon op zijn plaat staat vastgeschroefd. Die is namelijk nodig voor mijn foto op de top. En voor de ultieme Tourmalet-beleving.

Dat de Tourmalet geopend is, is mooi in de eerste plaats. Ook alle ruim dertig andere cols die ik per fiets zal bedwingen begroeten me onderaan met een vriendelijk 'Ouvert'. Mijn route kent voor mij in die zin (vooralsnog) dus geen verrassingen. Wel enorm benieuwd ben ik naar de zogenaamde lente-status. De winter was dit jaar laat, en zo zullen dan ook het voorjaar en de zomer zijn. Met een beetje geluk zijn de Pyreneeën komende weken op hun best en volop in bloei. De waas voor mijn ogen zal hopelijk dagenlang 'ouvert'-achtig groen zijn.

Hetgeen ook wat kan zeggen over de hoeveelheid regen die er valt...