Verdiende biertjes in Siena na een dag in de Chianti-streek

Gepubliceerd op zondag 3 september 2017 in Raalte - Rome 2017

Een etappe van niks lijkt het met slechts 75 fietskilometers tussen Florence en Siena. En eigenlijk past die etappe ook helemaal niet zo goed tussen alle andere etappes, die allemaal ver over de honderd kilometer gingen of heel kort tegen de honderd aan zitten. In zeventien fietsdagen heb ik nu 2.066 kilometer afgelegd, goed voor ruim 121 kilometer per dag. Daar past een ritje van 75 kilometer dus inderdaad niet tussen. En toch ook weer wel, want in die 75 kilometer zaten wel dertienhonderd hoogtemeters van de Chianti-regio verwerkt. En dat ligt precies óp het gemiddelde van deze trip.

Schuldig voel ik me dan ook totaal niet voor het ritje van zaterdag, want het was gewoon weer keihard werken. Vanuit Florence was het geen meter vlak en vrijwel direct ging ik mooi de heuvels in. En in die heuvels wordt de beroemde druif voor de de beroemde Chianti-wijn verbouwd. Ik zou me schuldig moeten voelen dat ik bij het betreden van Piazza del Campo in Siena gewoon weer aan het bier ben gegaan in plaats van aan de wijn, maar zoals ik vorig jaar ook al eens schreef ben ik een bierdrinker. Want bier vind ik lekkerder dan wijn en het drinkt makkelijker weg.

Mijn ritueel bij het bereiken van een finishplaats is de afgelopen dagen overigens wel wat veranderd. In de eerste week zorgde ik ervoor dat ik bij vertrek het volgende hotel al had geboekt. Daarna boekte ik ongeveer vier dagen lang het hotel met nog veertig kilometer fietsen voor de boeg, maar inmiddels boek ik helemaal geen hotel meer of doe ik dat pas als ik in de plaats zelf ben. In Pisa stapte ik gewoon een uitgezocht hotel binnen met de vraag of er nog plek was, in Florence en Siena heb ik mijn hotels vanaf het restaurant geboekt. Het geeft een heerlijk rustig gevoel tijdens het fietsen, maar gaf me gister ook de mogelijkheid om nog twintig kilometer door te fietsen. Ik heb erover getwijfeld, maar niet gedaan.

De reden dat ik niet gister al twintig extra kilometers heb gemaakt, was simpel het feit dat ik wilde genieten van net Piazza del Campo. Wat een schitterend plein is dat toch en wat zou het mooi zijn om ooit de Palio eens in levende lijve te kunnen zien. Maar ook zonder de Palio valt er genoeg te loeren en te genieten, dus is het geen enkel probleem om wat lamger op het terras te blijven dan normaal. Met ook wat meer biertjes dan normaal, dus hopelijk reageren de benen daar vandaag niet al te zwaar op. Nog twee dagen fietsen tot aan Rome met gemiddelde dagafstanden van honderddertig kilometer. Dat betekent alleen vanavond nog slapen in een hotel.

Romeride Day 17 - Sienazaterdag 2 september 2017 om 09:46
Afstand74.1 km
Hoogteverschil1.294 m
Tijd3u 50m
Kudos27